Ahoj všem, pěstuji papriky ve skleníku spolu s dalšími rostlinami a hlavně blízko hadovek. Proto je musím zalévat spolu. Mám trochu obavy abych papriky nepřeléval. Dá se nějak na paprikách jednoduše rozpoznat že jsou přelité?
Děkuji
Ondra
zalévání ve skleníku
- Dr.Pedr
- Stálý člen
- Reputace: 159
- Obrázky: 0
Re: zalévání ve skleníku
Pokud máš papriky sázené přímo v zemině (záhonu) a pravidelně větráš (vzdušná vlhkost ! ) tak to nevadí.....problém by nastal ,
pokud by jsi je měl v květníkách...tam by zahnívali kořínky a sazenicím by se nedařilo .
pokud by jsi je měl v květníkách...tam by zahnívali kořínky a sazenicím by se nedařilo .

Jak píše Dr.Pedr. V zemině nepřeliješ. Nebo alespoň ne jednoduše. Voda má kam téct.
Pokud by se ti nějak povedlo přelít, tak se často objevuje na listech taková krupička. Spousta malých "pupínků".
Pokud by se ti nějak povedlo přelít, tak se často objevuje na listech taková krupička. Spousta malých "pupínků".
- Strato3
- Stálý člen
- Reputace: 73
- Obrázky: 0
Kendy píše:Jak píše Dr.Pedr. V zemině nepřeliješ. Nebo alespoň ne jednoduše. Voda má kam téct.
Dobrý den přátelé!

Já jsem si pořídil „intu....“ (krupici) v pěstírně, aniž bych přeléval.
Stačilo mít rostlinky moc nahusto u sebe, listy se překrývali a když jsem je od sebe odlepil, tak byli mokré (zpocené). Hned jsem přidal PC větráček a bylo po problému.
Za mě může za „intu...“ spíše než přelévání, vysoká vzdušná vlhkost a nedostatečná cirkulace vzduchu. Já mám foliovník je li to jen trochu možné, stále dokořán.
Na balkóně také občas přeliji, ale vzhledem k neustálému průvanu jsem krupici nikdy nezaznamenal.
A ve skleníku se snad taky tak snadno nenepřeleje. Přece si ze zeminy ve skleníku neudělám úmyslně bláto.
Hezký den Strato3.
Intumescence je chorobné zduření. Výraz "chorobné", ale v případě paprik není nutné brát až tak vážně.
Vzniká to jednoduše tak, že rostlina "napumpuje" do buněk víc vody, než dokáží snést.
Zpravidla to vzniká přilitím, protože většinu vody rostlina získává přes kořenový systém. Ale nutně to tak být nemusí. Stejně jako kořenovým systémem dokáže přijímat vodu a živiny přes listy. Tedy "přelít" opravdu můžeš i tak, že necháš kytku v prostředí s velmi vysokou vzdušnou vlkostí.
Vzniká to jednoduše tak, že rostlina "napumpuje" do buněk víc vody, než dokáží snést.
Zpravidla to vzniká přilitím, protože většinu vody rostlina získává přes kořenový systém. Ale nutně to tak být nemusí. Stejně jako kořenovým systémem dokáže přijímat vodu a živiny přes listy. Tedy "přelít" opravdu můžeš i tak, že necháš kytku v prostředí s velmi vysokou vzdušnou vlkostí.
Já tedy nemám skleník ani fóliovník. Vše mám na balkóně, ale stále řeším jak zalívat korektně. Někde píší, že při přelívání rostliny shazují listy. Tak jsem ubral, jenže pak když přijdu z práce domů, tak rostliny mají totálně svěšené listy. To se taky říká, že takové šoky nedělají dobře a rostlina shazuje květy a plody. Tak teď nevím jak na to. Bohužel mám balkón na západ a když valí sluníčko, tak je tam vedro pořádné. Nějak se to snažím držet aspoň tím, že když jsou listy po návratu z práce hodně svěšené a ráno je květník lehký, tak papriky ráno kvalitně zaliju. Jestli je to dobře nevím. Nicméně intumescence se na balkóně již nevyskytuje.
Nemyslím si, že máš nějaký problém.kratas píše:Já tedy nemám skleník ani fóliovník. Vše mám na balkóně, ale stále řeším jak zalívat korektně. Někde píší, že při přelívání rostliny shazují listy. Tak jsem ubral, jenže pak když přijdu z práce domů, tak rostliny mají totálně svěšené listy. To se taky říká, že takové šoky nedělají dobře a rostlina shazuje květy a plody. Tak teď nevím jak na to. Bohužel mám balkón na západ a když valí sluníčko, tak je tam vedro pořádné. Nějak se to snažím držet aspoň tím, že když jsou listy po návratu z práce hodně svěšené a ráno je květník lehký, tak papriky ráno kvalitně zaliju. Jestli je to dobře nevím. Nicméně intumescence se na balkóně již nevyskytuje.
Ty svěšené listy jsou úplně přirozené. Neznamená to, že mají málo vody v substrátu. Prostě v horku odpaří víc vody, než do nich kořeny dokáží napumpovat. Přes noc se z toho seberou.
Nevím, jak si vyložit to, že je "květník ráno lehký". Jak velké máš květináče (objem v litrech)? Není zase takové horko, ani kytky nejsou tak velké, aby si musel zalévat každý den.
Obecně by se odolnost kytek proti vedrům měla postupně zvyšovat. Jednak zvětšující se kořenový systém dokáže dodat víc vody a v pozdějších fázích sezóny hodně lidí hnojí fosforo-draslíkovým hnojivem. Tyhle dvě látky pomáhají kytce zvládat teplotní šoky. Alespoň jsem to četl. Mechanizmus neznám.
Dlouhotrvající vedra mají nepříznivý vliv na vývoj květů. Kytka je sice nasazuje, ale neudrží je a shazuje. To ale není případ momentálního počasí. Problém s udržením květů nastává, když je už 3 týden přes den víc než 35, nebo tak nějak.
Zatím je pro kytky více-méně ideální počasí (když do toho nepočítám kroupy).
Nedělej si s tím starosti. Pokud máš kytky v dostatečně velkých květináčích, tak skutečnost, že jsou večer z tepla "utahané" není žádný problém.
2Kendy: Určitě nezalévám každý den. Vždy sleduji vlhkost substrátu. Když jsou listy svěšené už hodně a ráno zvednu květináč, tak poznám rozdíl mezi tím, kdy je substrát vlhký a kdy už vysychá. Tak pak udělám ráno zálivku. Podle velikosti květináče a podle velikosti rostliny zaleju 1x za 2-4 dny. Zatím si užívám toho, že to roste. Některé kousky už budou pomalu dosahovat 70cm, některé 30-40cm podle druhu a odrůdy. Jsem začátečním, letos poprvé, tak se s tím seznamuji, ale snažím se neplašit. Je to přeci jen zábava a záliba. Jinak květináče mám různých velikostí 5-15l. Zatím se mi řekněme daří. Příští rok se vyvaruji chybám, které jsem dělal letos a bude to zas o chlup lepší
.