Venkovní / polní pěstování paprik

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Colostomizer
Stálý člen
Reputace: 169
Obrázky: 0

Venkovní / polní pěstování paprik

Příspěvekod Colostomizer » 11 zář 2014 17:59

Rozhodl jsem se založit nové vlákno, protože se mi zde na fóru nepodařilo nikde najít ucelenou diskuzi na toto téma.

Zajímalo by mě, jaké odrůdy pálivých paprik byste doporučili pro polní pěstování v našich podmínkách. Teoreticky by měly splňovat následující parametry:
  • - být odolné proti vlhku a chladu
  • - být rané (aby stihly dozrát i v podmínkách jako panují třeba letos)
  • - být pohledné :-D (aby jim to slušelo, nebrou mě typy jako třeba PCR paprika)
  • - a samozřejmě by měly dobře chutnat a pálit.
Letos jsem venku pěstoval poprvé a byl jsem spokojený s Jalahotem, Korálem, Pálivcem (to vše jsou odrůdy ze Sema), celkem se osvědčila i Naga Morich (která ale stihne dozrát jen tak tak). Dokonce se daří i habanerům ze semen z kupovaných plodů. Neosvědčila se naopak Almapaprika a sladká Ontara, dělají do nich díry škvoři a plody pak hnijí ...

Díky za každý názor!

Tady je Colostomizerovo ... 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Pedro
Stálý člen
Reputace: 4788

Re: Venkovní / polní pěstování paprik

Příspěvekod Pedro » 11 zář 2014 18:14

Na zahradě sladké papriky pěstujeme několik let běžně venku. Jen to není vyloženě polní výsev, ale sazenice jsou ve 200L sudech - celkem tam máme 3Ks.
Prostředkem je vedena drenážní trubka (husí krk).
Sud vyplněný směsí kompostu a zeminy a v bocícch sudu jsou "vyseknuty" kapsy, do kterých se také zasadí sazenice. Takže sazenice rostou nejenom z vrchu sud, ale i z boků. Na každém sudu je 20-30 sazenic. Takže se šetří místo a roste to parádně.
Pokusím se vyfotit.
Osvědčenou odrůdou je sladká noname paprika. Výška do 40 cm a na každé rostlině 7-10 Ks velkých paprik.
Od škvorů je pokoj a mšice tam také nejsou - těm se líbí ve skleníku.
Chilli pěstováno jinde (balkon + skleník), protože nechceme zkřížit sladkou a pálivou, i když o tom uvažuji na příští rok, jako genetický pokus...

proki73
Moderátor
Reputace: 36

Příspěvekod proki73 » 11 zář 2014 21:30

ahoj zkoušel jsem venku pěstovat sigareta di bergamo , jalahot f1(už znáš ) a santa fe grande a vše v požádku dozrálo ale mám na tebe otázku tu tvojí nagu morich je taky od sema? protože ja ji mám taky a vyrostli zní 2-3cm mimina a ani to moc jako naga nevipadá

Colostomizer
Stálý člen

Příspěvekod Colostomizer » 11 zář 2014 22:57

Zdravím, kolego! Jo jo, Naga Morich je taky od Sema ... A řešíme úplně stejnou věc :) Pěstuju ji poprvé a taky mě překvapilo, jaké to jsou záprdky. Je jich tam spousta, ale fakt prťavci - největší tak 4 cm, většinou však okolo 2-3 cm. Hledal jsem nápovědu na netu a normální Naga Morich by měla mít plody délky okolo 6 cm ... Nicméně na stránkách Sema byl dotaz v diskuzi na velikost papriček a Semo odvětilo, že 3-4 cm. Zřejmě jiný oddíl :) Anebo spíš nějaký vlastní Naga Morich hybrid ...

Dr.Pedr
Stálý člen
Reputace: 159

Příspěvekod Dr.Pedr » 12 zář 2014 07:32

Já pěstuji všechny odrudy venku ...mám je v 15 a 30 litr.květnících u zdi na zahradě (závětří ...zeď kumuluje teplo) přímé slunce jde od východu...s pěstováním nemám problém max. pár papriček nedozraje... ale to neva....usuším je a mám bezva koření... :tiphat:

Colostomizer
Stálý člen

Příspěvekod Colostomizer » 12 zář 2014 09:10

Dr.Pedr píše:Já pěstuji všechny odrudy venku ...mám je v 15 a 30 litr.květnících u zdi na zahradě (závětří ...zeď kumuluje teplo) přímé slunce jde od východu...s pěstováním nemám problém max. pár papriček nedozraje... ale to neva....usuším je a mám bezva koření... :tiphat:
Takhle jim ale ještě můžeš dopřát luxus výběru nejvhodnějšího stanoviště a regulace zálivky. Navíc půda v květináči bude během vegetačního období vždy teplejší než na záhonu. Možná bychom se divili, ale podmínky se budou dost lišit ...

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2587
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 12 zář 2014 11:39

Jám letos negativní zkušenost s pěstováním Jalapeň na záhonu. Nevím, jestli to bylo tím blbým počasím, ale plody některých rostlin "zkožovatěly" a byly extrémně tvrdé, jako by téměř dřevnaté. Sice pálí, ale chuť nic moc a při skusu je to jako bych kousal kedluben. Nekazí se - jen některé "zkameněly". Tak nevim co to je - choroba, nebo počasí? Semena jsem měl vlastní.

Pedro
Stálý člen
Reputace: 4788

Příspěvekod Pedro » 06 říj 2014 20:10

Tak jsem nahrál "paprikosudy" do galerie...jen pro zajímavost. Zkusím dát sem, ale zatím jen odkaz...
Jen letos se tam nějak do sazenic pustili slimáci, proto jsou některé kapsy na boku prázdné :-(
gallery/image_page.php?album_id=1672&image_id=20301" onclick="window.open(this.href);return false;

Zpět na „Začátečnický koutek“