Mucholapky

Ptejte se na cokoliv, žádná otázka není špatná
Maxmilian
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

Mucholapky

Příspěvekod Maxmilian » 20 úno 2015 15:49

Ahoj,

vadí mi takové ty malinkaté mušky okolo květináčů. Nevím jestli to jsou octomilky nebo co to je :dunno: Většinou lezou po hllíně a připadá mi, že nijak neškodí... Ale hrozně mi vadí :firy:

Doby kdy mi visely na chatě ze stropu klasické válcovité mucholapky jsou už asi dávno pryč, tak se ptám jak na ně? Na několika fotkách jsem si všimnul takových žlutých tabulek zapíchnutých přímo do květináčů a hádám podle přilepených mušek, že je to celkem funkční.

Co to je? Kde se to kupuje? Kolik to stojí? Vadí to nějak papričkám (v jakémkoliv stádiu)?

Díky za info

Max

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4479

Re: Mucholapky

Příspěvekod MartinS » 20 úno 2015 15:52

Ty musky jsou smutnice a kladou larvy do substratu. Larvy oziraji rostlinku zespodu a prijde mi ze musky, ktere se z nich vylihnou obcas hlodaji listy, jestli se mi to nezdalo. Predevsim jsou pomerne otravne. Myslis toto: http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Sto ... 3%A9+desky" onclick="window.open(this.href);return false;

Zabodnes to do kvetinace, na musky to celkem ucinkuje. Ja jsem kvuli nim ted objednal jeste kremicity pisek na zasypani. Az presadim z Jiffy do kvetinacku, tak nahoru dam kazdemu 1cm vrstvu pisku. Jiz reseno i v jinych tematech jak s nimi zamest :-)

OMO
Stálý člen
Reputace: 3122
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod OMO » 20 úno 2015 16:03

Maxmilian píše:Ahoj,

vadí mi takové ty malinkaté mušky okolo květináčů. Nevím jestli to jsou octomilky nebo co to je :dunno: Většinou lezou po hllíně a připadá mi, že nijak neškodí... Ale hrozně mi vadí :firy:

Doby kdy mi visely na chatě ze stropu klasické válcovité mucholapky jsou už asi dávno pryč, tak se ptám jak na ně? Na několika fotkách jsem si všimnul takových žlutých tabulek zapíchnutých přímo do květináčů a hádám podle přilepených mušek, že je to celkem funkční.

Co to je? Kde se to kupuje? Kolik to stojí? Vadí to nějak papričkám (v jakémkoliv stádiu)?

Díky za info

Max
Tvoje mušky budou smutnice, domů si je přineseš se substrátem. Mušky nevadí, ale ty nakladou vajíčka. Z nich se vylíhnou larvy (po 14 dnech dospělé mušky), které žerou drobné kořínky. To většinou odnesou malé rostlinky. Můžeš si udělat test na larvy. Uřízni kousek brambory a dej ho do substrátu. Zkontroluj bramboru po pár dnech. Larvy vlezou do brambory. Někdo to tak likviduje. Příp. zasypává vršky květináčů pískem. Smutnice se přes něj nedostanou do substrátu. Nebo přijdi do útoku přes chemii.

Ty žluté tabulky se jmenují "Lepové desky".
Life Is Too Short for Mild Hot Sauce

Maxmilian
Nový člen

Příspěvekod Maxmilian » 20 úno 2015 16:11

Chemii ani žádné roztoky z tabáku, česneku a podobně moc nechci :(

Když dám na povrch 2cm písku a někam tam píchnu tu žlutou plácačku, tak by to snad mohlo jít.

Mimochodem, co svícení? Vadí těm potvorám nějaký druh světla nebo je to naopak přitahuje?

Maxmilian
Nový člen

Příspěvekod Maxmilian » 20 úno 2015 16:30

A ještě mě zajímá jestli jsou jen indoor nebo se vyšoupnutím květináčů v létě na balkon něco vyřeší. Případně jestli jsou ty mušky celoroční nebo sezónní.

MartinS
Stálý člen
Reputace: 4479

Příspěvekod MartinS » 20 úno 2015 16:41

Maxmilian píše:A ještě mě zajímá jestli jsou jen indoor nebo se vyšoupnutím květináčů v létě na balkon něco vyřeší. Případně jestli jsou ty mušky celoroční nebo sezónní.
V lete se jim dari jak indoor tak venku. V zime jen doma. Tedy z toho co jsem vypozoroval.
Venku jsem jich urcite pozoroval mene. Kazdopadne drive nez treba v Dubnu ven kytky stejne nedas takze lepicim stitkum se nevyhnes(Navic pochytaji i nejake msice a molice).
Rekl bych ze jejich vegetacni obdobi outdoor se bude temer prekryvat s tim jak budes mit dlouho kytky venku. Max kolem kvetna a pak kolem rijna jich bude mene litat... Vice by jsi se dozvedel asi na nejakem odbornem webu kde jsou podrobneji skudci popsani.

chilli-max
Stálý člen
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chilli-max » 20 úno 2015 19:50

Venku potom hlaně tolik neškodí, protože rostliny jsou již velké a kořenový systém bohatý. Největší škody působí na malých sazeničkách...ty dokážou i zahubit....mě se to naštěstí nestalo. Letos se mi tu ty mrchy taky objevili (jsem si je přitáhnul s jinou kytkou) včas jsem nasadil desky a posledních 14 dní jsem neviděl ani mušku....snad to vydrží :-)
http://www.foto-tapety.cz

DarthVikta
Stálý člen
Reputace: 784

Příspěvekod DarthVikta » 20 úno 2015 21:21

chilli-max píše:Venku potom hlaně tolik neškodí, protože rostliny jsou již velké a kořenový systém bohatý. Největší škody působí na malých sazeničkách...ty dokážou i zahubit....mě se to naštěstí nestalo. Letos se mi tu ty mrchy taky objevili (jsem si je přitáhnul s jinou kytkou) včas jsem nasadil desky a posledních 14 dní jsem neviděl ani mušku....snad to vydrží :-)
Ať ti to vydrží, já je domů dotáh v rozmarýnu a tymiánu z marketu... Je to teprv druhej den, co jsem zatím žádnou neviděl, tak snad je taky dobojováno... :)

Zpět na „Začátečnický koutek“