Kapsaicin, stupnice a pálivost
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 391
- Registrován: 05 srp 2021 18:50
- Reputace: 1137
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vysoké Mýto
Re: Kapsaicin, stupnice a pálivost
No původní stanovování pálivosti na dobrovolnících byla jistě subjektivní záležitostí. Nicméně pokud se řeklo, že čistý kapsaicin má 16 000 000 jednotek, tak při měření s pomocí chromatografie je subjektivnost stanovení odstraněna. Pokud není chyba na zařízení nebo v rukách laboranta, tak by měly vycházet relevantní hodnoty. To že to pak každého pálí jinak je už zase subjektivní, ale laboratorně určené SHU by mělo být člověkem neovlivněné - nebo se pletu?
Re: Kapsaicin, stupnice a pálivost
Ano za me mas pravdu, kdyz dam priklad ze treba vytazek z papricky ma namerenou palivost 300 000SHU
Nekoho to pali extremne
Pro nekoho je to v pohode
Tohle je subjektivni pro kazdeho jinak. To prece ale neovlivni, kolik bylo ve vzorku namereno.
Neco jineho je, kdyby se to merilo nejak pocitove a clovek by rekl ze ted kdyz to zredil dvaceti litry vody, tak uz neciti pal.
Druhy by rekl, ze neciti pal uz po jednom litru vody smichanem se stejnym vzorkem. Tzn oba by to palilo stejne malo nez by to prestali vnimat uplne, ale pri jine vysledne koncentraci.
Pak by si kazdej odhadl kolik to asi muze mit SHU. Takto se to treba mohlo delat drive, netusim.
Ale pokud mam jasne danou hodnotu z laborky, tak to ze kazdy to vnima jinak, je za me take jedno.
Pro oba to ma pal 300 000, ale jeden trpi a druhy to dava v pohode.
Je naprosty nesmysl aby ten, koho to moc nepali, rekl, ze to ma jen 150K SHU a na zaklade toho se urcovalo kolik papricka ma.
Protoze to ze clovek vi co ma cekat za bolest, neznamena ze nerozezna i slabsi papricky.
Snesu ochutnat papricku pres 1,5milionu shu, zapotim se, zaslintam si ale dam to.
Naopak uplne v pohode citim pal i v jemne palivem kecupu.
Nekoho to pali extremne
Pro nekoho je to v pohode
Tohle je subjektivni pro kazdeho jinak. To prece ale neovlivni, kolik bylo ve vzorku namereno.
Neco jineho je, kdyby se to merilo nejak pocitove a clovek by rekl ze ted kdyz to zredil dvaceti litry vody, tak uz neciti pal.
Druhy by rekl, ze neciti pal uz po jednom litru vody smichanem se stejnym vzorkem. Tzn oba by to palilo stejne malo nez by to prestali vnimat uplne, ale pri jine vysledne koncentraci.
Pak by si kazdej odhadl kolik to asi muze mit SHU. Takto se to treba mohlo delat drive, netusim.
Ale pokud mam jasne danou hodnotu z laborky, tak to ze kazdy to vnima jinak, je za me take jedno.
Pro oba to ma pal 300 000, ale jeden trpi a druhy to dava v pohode.
Je naprosty nesmysl aby ten, koho to moc nepali, rekl, ze to ma jen 150K SHU a na zaklade toho se urcovalo kolik papricka ma.
Protoze to ze clovek vi co ma cekat za bolest, neznamena ze nerozezna i slabsi papricky.
Snesu ochutnat papricku pres 1,5milionu shu, zapotim se, zaslintam si ale dam to.
Naopak uplne v pohode citim pal i v jemne palivem kecupu.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host