Pěstuji doma pod umělým osvětlením cca 20 různých papriček. Ted mám problém se svým Habanero Paper Latern. Na nejstarších listech se začnou objevovat takové mírně zčernalé okraje, a tak to vydrží třeba 14 dní, pak se začnou objevovat černé flíčky v prostorách mezi žilkami (vždy uprostřed) postupně ty fleky tmavnou a mírně se zvětší (cca 7dní) a pak najednou začne list žloutnou a během 2-3 dní upadne. A pěkně za sebou to jede od nejstaších listů, přijde mi že přesně v intervalu jak narostli. Dělala mi to jen tato jedna rostlina, ale ted mi přijde že to začíná i na dalších dvou rostlinách, a to i na rostlině která je tak měsíc a půl stará.
Kytky jsou v substrátu od Forestiny na paproky a rajčata+písek+perlit+trošku cereritu+symbivit. Sem tam přihnojení univerzálním organickým hnojivem od Agra, pak tekuté hoštické slepičince, občas Wuxal-vápník (ale to až spíš poslední měsíc) pruběžně lignohumát. Zálivka tak aby byl substrát stále vlhký, ale ne přemokřený, občas nechám víc proschnout. Vlhkost vzduchu kolísá 40-60%. Svícení 18h denně zářivky Osram-denní světlo a myslím že intenzita víc než dobrá

Mám podezření na nějakou houbovou chorobu, ale jelikož to měla jen ta jedna rostlina, tak mi to přišlo divné, a i vlhkost vzduchu není tak vysoká. Nějakou dobu jsem bojoval s třásnenkama a vím že přenášejí virová onemocnení ?

Každá rada se hodí, díky.
PS: hlavně už začínám předpěstovávat do foliáku a nechci aby se to nějak rozšířilo.
List cca 2-4 dny před upadnutím-spodek
List cca 2-4 dny před upadnutím-vršek
Čerstvě upadlý list-spodek
Čerstvě upadlý list-vršek