Sušené chilli papričky - chilli koření
- matoha
- Stálý člen
- Příspěvky: 1321
- Registrován: 21 čer 2016 17:16
- Reputace: 564
- Obrázky: 0
- Bydliště: košice.pre niekoho je to už predná ázia prípadne ďaleký východ :)
Re: Sušené chilli papričky - chilli koření
aká je cena toho mlynčeka s kameňmi?od koľko začína?
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 2491
- Registrován: 31 kvě 2017 22:15
- Reputace: 3908
- Obrázky: 0
- Bydliště: Praha, 255 mnm, USDA 7b
Re: Sušené chilli papričky - chilli koření
ok:
na vločky, viz

používám tyčák, resp. příslušenství k němu.
Toť pro mne univerzální zdroj, někdy je použito jak je, jindy, typicky pro puožiti nikoliv při vaření ale při stolování jde tohle do stolního mlýnku.
Stolní mlýnek: ačkoliv jsem se dost bál že to už bude potřebovat mlýnek s kovovým jádrem, tak NEvraždy jsou zcela v pohodě mlýt Ikea kořenkovýmy mlýnky stolními. Díky obsahu olejů se to trochu lepí, ale furt pohoda, precizní dávkování. Za ty peníze není lepší řešení.
Jak je to s vraždami nevím, tuhle jsem zahlédl že Lexter zmiňoval vraždy do mlýnku, chtěl jsem se ho sám zeptat jak to má pojato, protože imho vraždy už budou tak olejovité, že budou potřebovat nikoliv keramické jádro mlýnku, ale ocelovou klasiku (jakou mají např. Lodos mlýnky na kávu nebo třeba Tescoma červený mlýnek na chilli).
Btw, ten tescomácký není levný, ale má imho tu dobrou vlastnost že si díky výrazné rudé barvě nikdo z rodiny nesplete mlýnek na pálivou papriku (řekněme 30k shu) s mlýnkem s obsahem vřažd (řekněme 300k+ shu).
na vločky, viz
používám tyčák, resp. příslušenství k němu.
Toť pro mne univerzální zdroj, někdy je použito jak je, jindy, typicky pro puožiti nikoliv při vaření ale při stolování jde tohle do stolního mlýnku.
Stolní mlýnek: ačkoliv jsem se dost bál že to už bude potřebovat mlýnek s kovovým jádrem, tak NEvraždy jsou zcela v pohodě mlýt Ikea kořenkovýmy mlýnky stolními. Díky obsahu olejů se to trochu lepí, ale furt pohoda, precizní dávkování. Za ty peníze není lepší řešení.
Jak je to s vraždami nevím, tuhle jsem zahlédl že Lexter zmiňoval vraždy do mlýnku, chtěl jsem se ho sám zeptat jak to má pojato, protože imho vraždy už budou tak olejovité, že budou potřebovat nikoliv keramické jádro mlýnku, ale ocelovou klasiku (jakou mají např. Lodos mlýnky na kávu nebo třeba Tescoma červený mlýnek na chilli).
Btw, ten tescomácký není levný, ale má imho tu dobrou vlastnost že si díky výrazné rudé barvě nikdo z rodiny nesplete mlýnek na pálivou papriku (řekněme 30k shu) s mlýnkem s obsahem vřažd (řekněme 300k+ shu).
TerasovaSahara 2017 | TerasovaSahara - 2018 | TerasovaSahara - 2019 |
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
TerasovaSahara - 2020 | TerasovaSahara - 2021 || Fotky
"Don't just grow the chiles, let them grow you!"
- mab
- Stálý člen
- Příspěvky: 320
- Registrován: 05 črc 2016 17:13
- Reputace: 401
- Obrázky: 0
- Bydliště: Vyškov
Re: Sušené chilli papričky - chilli koření
Hlavní rozdíl pořádného mlýnku s kameny je v tom, že mele stejnoměrně. Hrubost je nastavitelná a káva (nebo dejme tomu chilli) je namleto na danou hrubost a ne na hrubé kousky i prach v jednom. Dále tyto mlýnky nepřepalují kávu (chilli) protože jsou pomaloběžné a netříští obsah, ale ubrušují.
Pro dlouhodobé využití je duležité mít stroj s pořádným motorem a velkými kameny. Typický představitel pro domácnost je Gaggia MDF nebo Rancilio Rocky. Na větší množství ideálně repasovaný kavárenský mlýnek např http://www.baristaservis.cz/26-repasova ... ky-na-kavu (s obchodem nemám nic společného, našel google) U těchto mlýnků pozor, většinou se nevejdou v kuchyni pod linku.
Sám mám už hromadu let Rockyho a ten rozdíl v mletí (kávy) oproti tříštivým je obrovský.
Pro dlouhodobé využití je duležité mít stroj s pořádným motorem a velkými kameny. Typický představitel pro domácnost je Gaggia MDF nebo Rancilio Rocky. Na větší množství ideálně repasovaný kavárenský mlýnek např http://www.baristaservis.cz/26-repasova ... ky-na-kavu (s obchodem nemám nic společného, našel google) U těchto mlýnků pozor, většinou se nevejdou v kuchyni pod linku.
Sám mám už hromadu let Rockyho a ten rozdíl v mletí (kávy) oproti tříštivým je obrovský.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5595
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9544
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sušené chilli papričky - chilli koření
Je to jak bylo psáno s kávou, kdo ochutnal kávu namletou kameny a tříštivým, už tříštivý nepoužívá. 
Možná u chilli není takový rozdil, asi ne když nameles na tříštivém a hned použijes, ale kámen je kámen. Na hodne dobre sušene používám léty odzkoušený hmoždíř po babičce.
Na aukru se dá koupit ledacos, cena lepsí...

Možná u chilli není takový rozdil, asi ne když nameles na tříštivém a hned použijes, ale kámen je kámen. Na hodne dobre sušene používám léty odzkoušený hmoždíř po babičce.

Na aukru se dá koupit ledacos, cena lepsí...
Re: Sušené chilli papričky - chilli koření
Já to nerozporuju. Kolegovi jsem taky hned na základě jeho požadavku doporučil nějaký mlýnek s kameny. Ale nedokázal jsem mu doporučit konkrétní typ.
Chilli tedy melu na tříštivém. Hodně opatrně. S přestávkami, aby se mi nepřepalovalo. A samozřejmě není umleté stejnoměrně. Ale vařím z toho. Myslím, že tam to až tak nevadí.
U kávy je to rozhodně o něčem jiném. Tam zrnitost rozhoduje o chuti, síle.. Dokonce i o způsobu přípravy.
To s tím hmoždířem je dobrý nápad. Mám doma, používám, ale ne na chilli. To vůbec není špatná myšlenka. Děkuji.
Chilli tedy melu na tříštivém. Hodně opatrně. S přestávkami, aby se mi nepřepalovalo. A samozřejmě není umleté stejnoměrně. Ale vařím z toho. Myslím, že tam to až tak nevadí.
U kávy je to rozhodně o něčem jiném. Tam zrnitost rozhoduje o chuti, síle.. Dokonce i o způsobu přípravy.
To s tím hmoždířem je dobrý nápad. Mám doma, používám, ale ne na chilli. To vůbec není špatná myšlenka. Děkuji.
- Tea Racer
- Stálý člen
- Příspěvky: 5595
- Registrován: 17 dub 2016 11:00
- Reputace: 9544
- Obrázky: 0
- Bydliště: Šumava, u Lipna 775 m n. m.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sušené chilli papričky - chilli koření
Zkus hmoždíř třeba na divošky, rozpadnou se parádně a vůbec vše hodne dobře sušené. Jinak se nebráním to rozstříhat i nůžkami, není pro mne nutné to mít na prach, záleží pochopitelně co a jak kdo vaří.
Re: Sušené chilli papričky - chilli koření
Půjdu dneska koupit pořádné koleno. V sobotu ho upeču s marinádou z chilli, koriandru a medu (plus pár dalších věcí). Ideální počin pro otestování hmoždíře na chilli a koriandr.
Ještě jednou dík.
Ještě jednou dík.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host