Ahoj kolegyně a kolegové.
Pustil jsem se do dalšího ovocného experimentu. Kamarádovi dozráli švestky a tak jsem si natrhal. Umím si představit, jak většina řekne, že slivovice by byla super, ale nenene.
Takže je uvařeno, ochutnáno a fakt dobrý. Tak tedy dávám recept.
Ingerdience:
3 velké cibule
3 velké sladké papriky
6-8 rajčat
3 lžičky soli
4 polévkové lžíce cukru (švestky byly sladké)
švestek cca 3 litrový hrnec (váhu netuším)
chilli papričky dle chuti (dělal jsem 2 verze)
cca 08L vody
olej
skořice
Na oleji jsem osmažil (až zesklovatěla) na půlměsíce nakrájenou cibuli. Na to jsem dal vypeckované švestky, sůl, cukr, vodu a dusit. Po chvíli sladké papriky, rajčata a skořici cca 1 lžička. Dusil jsem cca 20 minut, pak jsem přidal chilli.
Do méně pálivé verze přišli 4 ks Aji pineapple.
A do pálivé darovaná TSM (dal jsem tam půlku, haba red 1 ks a pak cca 6-8 ks cayenké žluté.
Zase 15-20 minut povařit. Rozmixovat a dát do vyvařených sklenic.
Švestková
Re: Švestková
Tak dneska vyzkoušeno,omáčka je vynikající.Recept jsem dodržel,jenom jsem ještě trošku experimentoval s bylinkami-saturejka a citronový tymián,spokojenost.
Pěstování se věnuju několik let,jen jsem do letoška moc neřešil odrůdy a původ papriček-prostě jsem pěstoval "feferonky",co kdo dal.
Letos poprvé mám habanera,jedno chocolate jsem použil i do této omáčky a dost mě překvapila intenzivní specifická chuť-1 paprička dodala celému hrnci omáčky úplně jinou chuť i vůni,ale je to OK.
Díky za recept,určitě ještě dostane prostor.
Pěstování se věnuju několik let,jen jsem do letoška moc neřešil odrůdy a původ papriček-prostě jsem pěstoval "feferonky",co kdo dal.
Letos poprvé mám habanera,jedno chocolate jsem použil i do této omáčky a dost mě překvapila intenzivní specifická chuť-1 paprička dodala celému hrnci omáčky úplně jinou chuť i vůni,ale je to OK.
Díky za recept,určitě ještě dostane prostor.

- Ossip_Zadkin
- Nový člen
- Reputace: 3
- Obrázky: 0
Zdravím, také jsem vyzkoušel. Na 1,3 kg švestek jsem použil 3 cibule, poloviční dávku rajčat a papriky, přidal trochu medu, tymiánu a asi 1/4 pytlíčku škořice. Papričky tam přišly 1x Naga Morich, 1x Habanero Red Savina a asi 4-5x Jamaican Squash Yellow. Proces jsem obrátil a nejdříve vše prošlo mixérem a poté jsem vařil cca. 30 minut. Výsledkem je o trochu tmavší a relativně ostrá omáčka. Když jsem přidal Nagu, tak mě ty páry málem vyhnaly z kuchyně:-)
Jirka
Jirka
A jaká byla chuť? Mě tam baví ta skořiceOssip_Zadkin píše:Zdravím, také jsem vyzkoušel. Na 1,3 kg švestek jsem použil 3 cibule, poloviční dávku rajčat a papriky, přidal trochu medu, tymiánu a asi 1/4 pytlíčku škořice. Papričky tam přišly 1x Naga Morich, 1x Habanero Red Savina a asi 4-5x Jamaican Squash Yellow. Proces jsem obrátil a nejdříve vše prošlo mixérem a poté jsem vařil cca. 30 minut. Výsledkem je o trochu tmavší a relativně ostrá omáčka. Když jsem přidal Nagu, tak mě ty páry málem vyhnaly z kuchyně:-)
Jirka

- Colostomizer
- Stálý člen
- Reputace: 169
- Obrázky: 0
Hezký
Právě zavařuju letošní druhou várku. Potřebuju jít spát, ale koníček je holt koníček
Se nedá nic dělat.

Právě zavařuju letošní druhou várku. Potřebuju jít spát, ale koníček je holt koníček

Tak koukám kolego mýváme stejné noční koníčky. Já také většinou dělám omáčky večer nebo v noci, když je klid.Colostomizer píše:Hezký![]()
Právě zavařuju letošní druhou várku. Potřebuju jít spát, ale koníček je holt koníčekSe nedá nic dělat.
Stejně je to zajímavé, sice mám prkénko a nůž na chilli zvlášť, ale jak se říkalo, že když ty pálivé vaříš v hrnci atd, že to je pak cítit po bytě, dal jsem tam jednu velkou morugu a nic, volnělo to to jo, ale kočky nic, děti nic, já nic, nechápu, totéž první várka. Loni jsem dělal z okrasek a vonělo a štípalo to po bytě čím to? Morugu jsem dával na malé kousky až na konci vaření a šup do mixéru...