Teplota v bytě na slunci se nyní pohybuje do 30°C... Takže by to mohlo být O.K.

S tím ubrouskem si dovolím nesouhlasit ... Semínko se na něj přilepí a když ho odtrhneš, tak na něm zůstanou vlákna papíru, které potom při klíčení fungují jako živná půda pro plísně a bakterie. Na sušení je ideální porcelánová miska ... a žádné přímé sluneční světloMartinS píše:Urcite bude lepsi pokud ta miska bude otevrena a vevnitr bude ubrousek co bude absorbovat vlhkost. Muze byt i obyc papir, ale ubrousek je lepsi.
Momentalne susim seminka u nas v kanclu kde mame dost sucho. Mam je v papirove krabici na ubrouscich. Cca po mesici je dam do normalniho pytliku.
Minule jsem je normalne mel v ubrouscich, pak jsem jen slozil ty ubrousky a dal do papirove krabicky a hotovo. Zadna veda.
Nicemu neuskodi kdyz dno misky vysteles ubrouskem a seminka das na nej
ahoj každej suší jinak a paprička na semínku neva jen je třeba déle sušitScoville heat unit píše:2 Customizer: Ono asi i záleží, v jakém stavu byla semínka před sušením. Habanero sklízím, až když papričky jsou temně červené skoro jako krev. Nedávám je sušit na ubrousek (sorry za matení), ale na toaletní papír (pozn. značka Zewa 3 vrstvý - osvědčil se i na jiné účely). Suším na slunci v bytě (teplota v půli října je jiná než v srpnu) nebo nad topením, dle mého odhadu teplota nestoupne nikdy nad 30°C. A při přenášení semínek mám problémy, aby se mi nerozsypala. Ani jedno se ještě nepřilepilo. Myslím, že buničina (ubrousek, toaleťák,,...) je důležitá i z toho důvodu, že vzduch proudí kolem semínek i zespoda a umožňuje rovnoměrné schnutí.
![]()
BTW na každém semínku mám kousíček červené papriky. Vadí?
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host