Dr.Pedr píše:
Přátelé ,. jak děláte ,,KVAŠÁKY,, ? ... Děkuji za rady a recepty.....

Kvašáky môžem jesť stále a ku všetkému, na rýchlu prípravu s chlebom alebo žemlou, na dlhšiu prípravu bez chleba.
Recept1:
-veľká zaváraninová fľaša, ja mám okolo 4,5l
- soľ, na každý liter vody 1 kopcovitá polievková lyžica
-kôpor, čerstný pár kúskov aj s okvetenstvom
-nejaké čili, najlepšie sú jalapéňa alebo iné mäsité typy ,rozrežem ich napoli a do flaše dám cca 5-10 kúskov
väčšie uhorky narežem nožom 1zárez z vrchu a 1 zárez zospodu cca 2-3cm
malé uhorky nechám tak ako sú
Natlačím uhorky a papričky a kôpor do fľaše, zalejem slanou vodou, na vrch aby mi uhorky nevyplávali napchám kus chleba alebo žemľu. prikryjem tanierikom alebo len položím vrchnák.
Ak chcem rýchle kvašáky, vyložím fľašu na slnko, ak nie nechám v kuchyni.
Recept2:
To isté ale bez chleba alebo žemle a nevykladať na slnko. Keď dozrejú(cca 3 týždne) a chceš ich uskladniť, dajú sa aj sterilizovať. Naláduješ do zaváraninových fliaš vykvasené uhorky, zaleješ precedeným nálevom a vysterilizuješ ako klasické uhorky. Potom ich môžeš skladovať ako klasické zavárané uhorky.