po delší odmlce jdu opět přispět do tohoto fóra. Letos chilli bohužel nepěstuju, doma toho máme mraky

Chtěl bych tu především ukázat moji zahrádku kustovnic, nebo snad i rozjet nějakou diskuzi. Už je na čase, abych se svými zkušenostmi podělil, dobré informace k tomuto tématu jsou na internetu stále obtížné sehnat.
Poznatky hned na úvod:
- Plody většinou rostou na vodorovně vyrůstajících větvičkách
- Kustovnice má ráda PH 7-8 (podle zdrojů z internetu)
- Kustovnici se více daří na přímém slunci
[Druhá etapa] Ale moje neutachající touha tuto rostlinu pokořit mi nedala a po nějaké době jsem zasel semínka z usušených plodů, které jsem koupil v obchodě, na základě rad z různých internetových zdrojů a diskuzí. Tyto rostliny se zásadně lišili od těch od Starkla. Listy byly spíše podlouhlé a tmavší. Druhý rok od doby výsevu jsem měl už pouze jednu rostlinu, kterou jsem měl ve velkém květináči. I přesto jsem se po určité době téhož roku rozhodl, že ji zasadím do země. K tomuto rozhodnutí taky přispěli mravenci, kteří si z květináče neustále dělali domov. Vzpomínám si, že k podzimu toho roku se objevilo několik květů a s nimi i pár plodů. Než jsem se však na jaře stihl vzpamatovat, na následky zimi se mi tato kustovnice už k životu bohužel neprobudila a její třetí rok tedy nezapočal. V době, kdy byla rostlina ještě v květináči, tak stihla udělat i pár výhonů, které jsem od kořenů oddělil a dal jsem si je do květináčků do skleníku. Právě v to jaro, kdy mi uschla ta kustovnice, jsem si na malých kustovničkách ve skleníku všiml, že začínají růst, a tak jsem je zasadil do země, tentokrát na jiné místo, hned vedle skleníku. Ze dvou zasazených tam po jejich prvním roce zůstala pouze jedna.
[Třetí etapa] A právě tato rostlina tam roste dodnes a má tuším třetí nebo čtvrtý rok. Není jednoduché si vzpomenout, roky hrozně rychle plynou

[Čtvrtá etapa]
Minulý rok jsem z nadšení opět vysel semínka ze sušených plodů a předpěstoval jsem si v květináčcích celkem 36 rostlin. Údajně by kustovnice neměly být zasazeny do země hned první rok. Já je tedy přes zimu nechal ve skleníku. Vyhrabal jsem v zemi díru tak, aby květináče byly v rovině se zemí poté, co jsem je do díry vložil, a obsypal je hlínou. Během zimy jsem je obsypával sněhem, aby květináče nevyschly. Na jaře se probodily všechny. Po prvním roce mohly být vysoké asi 50 cm, některé asi i víc, některé míň. Jakmile se mi uvolnilo již předem vybrané stanoviště na zahradě, všech 36 rostlin jsem zasadil. Tuším to bylo někdy v dubnu nebo květnu.
Pár fotek z 24.6., kdy jsem byl ve fázi tvorby lepší a vyšší opory v podobě dřevěných tyček.
Spoiler!