Tak snad to ustojí. Máš kumqat Calamondin, jedna z nejlepsich rostlin pro bytové pestovaní, parádní! Mayer je takovy polosladky citroník a velmi vhodny také.
Fortunella obovata... asi nikdy na ní nesvítilo sluníčko, je 40 cm od okna na sever v kuchyni. Jsou to verné, nenáročné rostliny. Kvety se dáváají do čaje či limonády, jsou nesmírně vonné. Plody jako kyselý pomeranč, kůra aromatická a velmi sladká. Dělají se z ní marmelády..
Hlásím, že citrusy z Lidlu stále žijou a ještě je je ani jednou nezalil. Byly extrémně přelité (asi kvůli převozu atd). Jsou v kokosu, který je sice na povrchu tvrdý a suchý, ale zdání klame - když jsem vytáhl kyti, tak je substrát naspodu ještě pořád vlhký..
Zdravim tie z lidlu som kupil aj ja uz som ich aj presadil a zacali pustat mlade vyhonky mam ich na okne rosim ich pekne sa im dari myslite ze budu niekedy plodit?
Potom mam dalsie citrony starsi limon alebo nieco mu podobne a calamondin z webu kupený citrusshop.cz prisiel mi krasny krik s asi 15 plodmi rastlinka prv bola v byte potom ked bolo teplo dal som ju na balkón a začala postupne zhadzovat listy tak som obral plody ktore boli zrelé a ostali len 2 zelené dnes som si vsimol ze zacina puštat mlade vyhonky a listy tak snad sa napraví.Na starsom limone mi zltnu listy a su mierne pokrutene viete mi poradit nejake rady? Vdaka.
Tak asi bych je presadil do kvalitního substrátu, složení jsem tu už psal. Nepřehnojit a takové citrusy jsou privyklé vzdy na vlkhy vzduch a maximální svetlo... tak proste se takto chovají. Pokud jim dáš co potřebují, jiste budou plodit. Občas bych rosil listy, ne na plném slunci hlavne.