skvrny v strede listov

Choroby rostlin paprik, škůdci, identifikace, likvidace!
diskush
Nový člen
Reputace: 0
Obrázky: 0

skvrny v strede listov

Příspěvekod diskush » 12 črc 2011 22:43

[img]5876[/img]

caute,

na listoch mojej pestovatelskej prvotiny neznameho druhu sa objavili skrvrny. Neviem cim to moze byt, kedze je pravidelne zalievana, hnojena (AGro hobby cerrerit)... Problem moze byt, ze som ich zasadil do samozavlazovacov. Vie mi niekto povedat co to moze byt?

Dakujem vopred

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: skvrny v strede listov

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 13 črc 2011 00:32

Může to být přelíváním, ale s největší pravděpodobností se jedná o přehnojení. Vidím v pozadí špičku listu zahnědlou, to je prvotní příznak zasolení substrátu a přehnojení rostliny. Následně to začne líst i do pletiv, kdy se na listech objevují z prvu tmavý fleky. Žlutější místo bych přisuzoval spíš úpalu od slunce :)

Pedrito
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pedrito » 20 bře 2012 10:32

Mám podobný problém s mojimi paprikami. Kým bolo zamračené, tak boli úplne v poriadku. Keď pred týždňom vyšlo konečne slnko a bolo vonku celkom teplo, tak som ich všetky vyhodil na pol dňa na balkón. Potom som ich vrátil späť na miesto. Už na druhý deň som na niektorých začal pozorovať žltnutie listov. Mám rôzne druhy paprík a po týždni už sú takto zničené takmer všetky. Papriky pestujem už štvrtý rok, ale s týmto som sa zatiaľ ešte nestretol. Najhoršie na tom je, že sú "napadnuté" aj úplne mladé rastlinky, ktoré majú len dva listy. Niektoré mi už aj uschli (napr. Jolokia, Damian) a ostatné vyzerajú naozaj veľmi zle. Na úplne mladých paprikách postupne začínajú žltnúť celé listy a časom sa skrútia smerom dole, až kým neuschnú úplne alebo sa v polovici nezlomia. Na väčších paprikách, ktoré už pôjdu o týždeň kvitnúť, tak sa začínajú skrúcať najvrchnejšie mladé listy. Tu zas listy majú žltohrdzavé škvrny. Na týchto paprikách som už našiel aj opadané puky nerozkvitnutých kvetov.
Hnojené neboli vôbec. V zemine tiež problém nebude a zalievané sú keď už treba. Vôbec netuším čo mám s nimi robiť.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2586
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 20 bře 2012 17:04

Řekl bych, žes je na ten balkon strčil brzy a rostliny byly podchlazené. I když svítílo slunce, tak vítr je stále studený. Ale taky mohou být popálené od přímého slunce. U těch mladých je to skoro vražda :-(

Seminka-chilli.cz
Mr. Chilli Approved
Reputace: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Seminka-chilli.cz » 02 dub 2012 14:06

Pedrito píše:Mám podobný problém s mojimi paprikami. Kým bolo zamračené, tak boli úplne v poriadku. Keď pred týždňom vyšlo konečne slnko a bolo vonku celkom teplo, tak som ich všetky vyhodil na pol dňa na balkón. Potom som ich vrátil späť na miesto. Už na druhý deň som na niektorých začal pozorovať žltnutie listov.

Obrázek
Jak píše gandalf, rostliny jsou spálené od slunce. Pokud jsou pěstované pod umělým osvětlením musíte s přemisťováním a přesazováním ven velice opatrně - slunce listy spálí - světlé hnědé fleky. U oken je to podobné, akorát nové už obsahují UV filtr takže ten šok není tak markantní. Tedy pouze v případě, že skleník (sklo), folník (fólie), nebo makrolonovník (makrolon) obsahuje UV filtr.

Doporučení, v zahrádkáčkých potřebách prodávají zatmívací fólií - místo nátěru vápna na skla.

miro1023
Nový člen

Příspěvekod miro1023 » 16 čer 2012 11:27

Neviem kam toto zaradiť a chcem sa spýtať pretože nie som si istý. Je tento list spálený od slnka alebo je to nejaká choroba?? Nie som si istý kvôli tým tmavším škvrnám. Takýchto listov sa mi spravilo viacej niekde viac niekde iba trosku. Ale posledný týždeň nebolo nejako veľmi slnečné počasie takže som ich len nedávno dal von keď bolo slniečko. Dúfam že to nie je nejaké svinstvo.

Obrázek

gandalf
Stálý člen
Reputace: 2586
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gandalf » 16 čer 2012 12:19

Některé druhy rostlin takto reagují na přehnojení. K tomuto názoru mně vede zhnědnutí kolem žeber listů.

miro1023
Nový člen

Příspěvekod miro1023 » 16 čer 2012 17:31

Hmmm....Zaujímavé a čudné pretože som nehnojil. Nemôže to biť deficit niečoho? Napríklad draslíka?
Mimochodom mám ešte na niektorých listoch zo spodnej strany taký ako hnedo-hrdzavý povlak, viac obrázok. Na tom povlaku sa list skrúca. Fakt netuším čo to je. Nie je to náhodou prehnojené? Aj keď som nehnojil ale začalo to vtedy keď som ich presadil do nových väčších kvetináčov s novou zeminou.

Obrázek

Zpět na „Choroby a škůdci chilli paprik“